Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti SZG és AMI

Iskolánk története

Dr. Szabó Balázs zenetörténész, iskolánk tanára – kutatása nyomán:
A székesfehérvári zeneoktatás története egyidős a Királyok Városa történetével: már a Szent István király által alapított székesegyház iskolájában magas színvonalon tanították az éneklés művészetét és a zeneelméletet. Ez az évszázadokat átívelő hagyomány a 16. század közepétől az oszmán birodalom fennhatósága alatt kényszerűen megszakadt – a 18. században, a török uralom alól felszabadult városban az először a jezsuita, majd a pálos, végül a ciszterci rend kezelésében lévő nagyhírű gimnázium vette fel újra az elejtett fonalat. Zeneiskola alapítására azonban csak a 20. század elején került sor.

Az intézmény létrehozásában kulcsszerepet játszott a Székesfehérvári Zenekedvelők Egyesülete, mely 1901. november 17-én alakult meg Havranek József polgármester elnökletével, az alapszabályban rögzített ambiciózus célokkal: „a nemesebb irányú zene és ének művelése, zene- és dalestélyek rendezése, idővel pedig zeneiskola felállítása.”Az Egyesület szimfonikus zenekara 1907–1913 között fény­korát élte az 1897 októbere óta családjával Székesfehérvárott élő kiváló katonakarmester, Fricsay Richárd (a világhírű dirigens, Fricsay Ferenc édesapja) irányításával, aki 1904-ben vette át az együttes művészeti vezetését. A helyőrségi zenekar muzsikusaival megerősített szimfonikusok mérete és színvonala vidéki viszonylatban szinte páratlan volt – 1913-ban azonban Fricsay Richárdot és katonazenekarát Nagyváradra helyezték át, így az egyesületi együttes fúvósok nélkül maradt. Pótlásukat biztosítandó ekkor merült fel zeneiskola megalapításának gondolata.

Idővonal

1913

Dr. Schlamadinger Jenő ügyvéd, vármegyei tiszti főügyész kezdeményezésére gyűjtést kezdeményeztek. A megrendezett hangversenyek jövedelméből 16 000 korona gyűlt össze. Ebből létesült a Zeneiskola a Petőfi utca 1. számú ház emeletén, amely 1913. szeptember 1-én nyitotta meg kapuit.
Az intézmény 107 növendékkel kezdte meg működését zongora, hegedű és magánének szakon, élére Hermann László hegedű- és orgonaművészt, zeneszerzőt, okleveles középiskolai énektanárt nevezte ki az Egyesület.

1920

A következő években szépen fejlődő iskola 1920-ban súlyos anyagi helyzetbe került: a pénzügyi gondokkal küszködő Zenekedvelők Egyesületétől a Városi Tanács ideiglenesen átvette az intézmény finanszírozását.

1923

1923-ra azonban kiderült, hogy e testület számára is túlzottan nagy megterhelést jelent a Zeneiskola fenntartása, ezért indítványozták visszaadását az Egye­sületnek, mely megszűntnek nyilvánította a 10 éves jubileumát éppen csak megért intézményt. A Zeneiskola tanárai azonban megállapodtak abban, hogy az 1923/24-es tanévben nagyon mérsékelt tandíjak mel­lett ki-ki a saját lakásán foglalkozik növendékeivel a helyzet jobbra fordulásáig.

1925

A város közönségének egyre intenzívebb sürgetésére azután az 1924 júli­usában tartott városi közgyűlés megszavazta a Zeneiskola újbóli beindítását, s felajánlotta a „Városi Zeneiskola” cím használatát az intézménynek.

1933

Fricsay Richárd, karmesteri pályafutása 40. évfordulóját köszöntő székesfehérvári díszhangverseny (1926. január 17.) alkalmával felajánlást tett a Zeneiskola végleges elhelyezésének támogatására. Segítségével és a város anyagi áldozatával az intézmény így költözhetett 1933-ban a Jókai utcai épületébe (Hiemer-ház), mely több mint fél évszázadig maradt otthona.

1946

1946 májusában a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium elhatározta, hogy Székesfehér­váron konzervatóriumot hoz létre. Élére Farkas Ferencet, a neves zeneszerzőt nevezték ki.
A kezdeményezés sajnos nem volt hosszú életű: 1950. szeptember elején a kormány megszüntette a Székesfehérvári Állami Zenekonzervatóriumot és helyette Állami Zeneiskolát léte­sített.

1960

1960–1980 között a Zeneiskola szakmai munkájának magas színvonalát több új tanszak beindítása, valamint kiváló versenyeredmények fémjelezték. Utóbbi vonatkozásában külön említést érdemel a magyar zeneoktatás egyik legfontosabb rendezvénye, a Zeneiskolai Kamarazenei Fesztivál, melynek közel négy évtizede, 1978 óta a székesfehérvári Zeneiskola a házigazdája.

1989

A Jókai utcai épület az átépítések ellenére addigra teljesen leromlott állaga lehetetlenné tette az oktatómunka folytatását. A Zeneiskola a városi pártbizottság – az új politikai helyzetben feladatát vesztett -, Székesfehérvár főterén álló hatalmas székházába költözött át. A Zeneiskola alapításának 75. évfordulóját köszöntő 1989-es rendezvénysorozat így immár új helyszínen zajlott.

1992

1992. február 21-e újabb fordulópontot jelöl ki az intézmény krónikájában: a Zeneiskola e napon ünnepélyes keretek között felvette első igazgatója, Hermann László hegedűművész-zeneszerző-zenetanár nevét.

1994

1994 szeptemberében több évtizedes álom vált valóra, amikor – 44 év szünet után, a Székesfehérvári Állami Zenekonzervatórium jogutódaként – újra megindult a középfokú zenei szakképzés Székesfehérváron: az intézmény hivatalos neve ettől kezdve Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola (2016-tól Zeneművészeti
Szakgimnázium) lett.

2002

A közép- és alapfokú zeneoktatás kapcsolata az új évtized/évszázad elején újabb szállal erősödött meg: a szakiskolai növendékek a közismereti tárgyakat ugyanis kezdetben a Kodály Zoltán Zenei Általános Iskola és Gimnáziumban tanulták, ám a 2002/03-as tanévtől kezdve valamennyi „konzis” órának az immár egy oktatási egységként működő intézmény ad otthont a Városház téri épületben.Az intézmény pedagógiai munkájában nagy szerepet játszanak a rendszeresen megszervezett mesterkurzusok, melyek országos hírű muzsikusok vezetésével mind az alap-, mind a középfok növendékei számára lehetőséget adnak az intenzív műhelymunkára, továbbfejlődésre. A Zeneiskola növendékei és tanárai gyakori fellépéseikkel gazdagítják Székesfehérvár mindennapjait, így például az immár hagyományos Zenei világnapi utcazenével, a Varkocs-szobornál történő megemlékezéssel és a népzenei tanszak mindig nagy érdeklődéssel várt Luca-napi hangversenyével. Az Országos „Alba Regia”Kamarazenei Versenyen túl a különböző városi, megyei, területi és országos versenyeken számtalan sikert elért szólisták, kamarazenei és népzenei csoportok eredményeinek felsorolása oldalakat töltene meg. De nem hagyható említés nélkül az évről évre ismétlődő Megyei Diáknapok sem, melyeken az intézmény növendékei rendszeresen arany, ezüst és bronz minősítések sokaságát szerzik meg. Jóllehet itt hivatalosan középiskolájuk színeiben indulnak a diákok, a klasszikus zene kategóriájában elért sikereket a Zeneiskola joggal érzi magáénak is.A Bakony Népzenei Együttes, a Hermann László Kamarazenekar és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar az országhatárokon túl is nevet szerzett az intézménynek. Nemzetközi vonatkozásban emlékezetes maradt az 1995-ben, majd 2007-ben megrendezett IV. illetve IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál, melynek városi rendezvényeit az iskola koordinálta. 2009-ben az intézmény Musica Bella Vonószenekara és a Zeneművészeti Szakközépiskola kórusa nagy sikerrel szerepelt a Linzben megrendezett X. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon.

A Zeneiskola alapításának 100. évfordulóját ünneplő 2013/2014-es és a Zeneművészeti Szakgimnázium, a „Konzi” 20. születésnapját köszöntő 2014/2015-ös tanév rendezvényei, a hangversenyek és kiállítások – jogos büszkeségre okot adva – munkás évtizedek szép eredményeiről számolhattak be.

Kapcsolódó cikkek a következő címkéhez: Hermann Zeneiskola (36)

Egykori zeneovisaink sikert sikerre halmoznak!

2021-03-30
Újabb jó hírek érkeztek csellistáinktól. Hartyáni Zsuzsanna tanárnő növendékei nagyon szépen szerepeltek a Sistrum Zenei Versenyen.

Érték- és hagyományőrző tablókiállítás nyílt a Hermannban

2020-12-07
Rendhagyó módon nyílt tablókiállítás a Hermann László Zeneiskolában a névadó munkásságáról. A Tálos Edit Alapítvány az intézmény egykori igazgatójának, tanárainak és a Városi Levéltár munkatársainak a közreműködésével szervezte meg a tárlatot, és állította ki a hét tablót az aulában.

A dalok segítenek emlékezni is

2020-12-01
Szabó Adriennt, az Ars Musica Zenebarátok Egyesületének elnökét, kórusvezetőjét karácsonyi fellépések emlékéről kérdeztük. Idén dalok helyett rukkoljon ki történetekkel.

Kiállítás Hermann László életéről

2020-11-30
Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Tálos Edit Alapítvány a II. Hermann Kamarazene Találkozó alkalmából 7 db tablót készíttetett Hermann László egykori, jeles zeneiskolai igazgató életétről, munkásságáról.

Sikeres pályázat a Csoóri Sándor alaphoz

2020-11-30
Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Tálos Edit Alapítvány 1.800.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Csoóri Sándor Alaptól.

Sikeres NKA pályázat

2020-11-30
Mindenkit nagyon nagy örömmel értesítünk, hogy a Tálos Edit Alapítvány 800.000 Ft támogatást nyert el a Nemzeti Kulturális Alap – Halmos Béla Program Kollégiuma által meghirdetett pályázaton.

Sikeres városi pályázat

2020-11-30
Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a Tálos Edit Alapítvány 70.000 Ft vissza nem térítendő működési támogatást nyert el Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesterének 253/2020. (XI.20.) számú határozata alapján.

Jelentkezés zenei táborra

2020-11-27
Ezúton értesítünk minden kedves érdeklődőt, hogy a nyárra tervezett zenetáborra a jelentkezést lezártuk!

2020. augusztus 20-ig várjuk az alkotásokat az "Egymásra hangolva" c. rajzpályázatra

2020-07-20
Meghosszabbítottuk az "Egymásra hangolva" című rajzpályázat benyújtásának határidejét! Kérünk benneteket, hogy minél többen alkossatok és küldjétek el a szebbnél szebb képeiteket, hogy elkészíthessük a 2020/21-es tanév sulinaptárát. Az új határidő augusztus 20.

Zenét és örömöt visznek Fehérváron, ahová lehet

2020-07-09
Amennyire rossz hatással volt a koronavírus-járvány a kulturális életre, annyira jó kezdeményezések is születtek ebben a nehéz időszakban.


"Ki gépen száll fölébe" - "Egymásra hangolva" - Május 30-ig pályázhatnak a diákok

2020-05-14
A hónap végén zárul két olyan alkotói pályázat, amelyet diákoknak írtak ki. A „Ki gépen száll fölébe…” hadtörténeti témájú kiírás legjobb alkotásaiból június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján nyílik virtuális kiállítás, míg a hermannosok közösségét erősítő „Egymásra hangolva” című pályázat rajzaiból éves naptár készül.

Egymásra hangolva - Közösségerősítő alkotói pályázat Hermannos diákoknak

2020-04-08
„Egymásra hangolva” címmel rajzpályázatot hirdet a Tálos Edit Alapítvány a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak.

A kispárna bánata című mesével várta a fehérvári óvodásokat a Zenede Bábszínház

2020-02-14
Az őszi évadot követően új történettel, „A kispárna bánata” című mesével várta a fehérvári óvodásokat a Zenede Bábszínház. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban énekkel és hangszerbemutatóval kalandoztak a kicsik a zene birodalmában a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI pedagógusainak és diákjainak vezetésével.

Farsangi zeneovis mulatságra várja a gyerekeket a Tálos Edit Alapítvány

2020-02-05
Farsangi zeneovis mulatságra várja a gyerekeket a Tálos Edit Alapítvány február 8-án, szombaton 10 és 12 óra között a Szent István Művelődési Ház Szent László termébe. Az álarcos „bálon” Anna és Melinda néni mellett ott lesz Kósa Adrienn és Varró János népzenész is.

Ünnepi koncert - 30 éves a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar

2019-10-13
Jubileumi koncerttel ünnepelte születésnapját a 30 éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. A nézőtéren, illetve a színpadon a közben felnőtté váló alapító tagok közül is többen ültek, akár együtt zenélve gyermekeikkel – ami az eltelt évtizedek erős és megtartó közösségéről szól a színvonalas művészi munka mellett.

Színes és látványos programok Next Stop Üzletközpont első Művészeti napjain

2019-09-07
Harminc Székesfehérváron működő művészeti egyesület mutatkozott, mutatkozik be szeptember első hétvégéjén a Next Stop üzletközpontban. Szombaton délelőtt az érdeklődők kipróbálhattak különféle hangszereket, kerámia tárgyakat készíthetnek, iparművészettel, képzőművészettel, sőt animációs filmkészítéssel is találkozhattak, míg a színpadon tánc,- és zenei együttesek fellépései várták a közönséget.

Zenemanók a belvárosban - közösségi futással ünnepeltek

2019-06-08
Napfény és pünkösdi díszbe öltöztetett Belváros fogadta idén a Hajrá Zenemanók! közösségi futás résztvevőit. Ma tartották a Tálos Edit Alapítvány jótékonysági futódélutánját, ahol idén is minden a mozgásról, a zenéről és legfőképpen az együttlétről szólt.

Hajrá zenemanók! Idén is körbefutják a belvárost a Zeneovisok javára

2019-06-05
200 vagy akár 8800 métert is futhatunk szombaton a pünkösdi díszbe öltözött Belvárosban, és mindezzel még segítjük is a legkisebbek zeneoktatását – a 2018-as siker után idén is megrendezi jótékonysági futását a Tálos Edit Alapítvány. A Hajrá Zenemanók! közösségi futáson természetesen nem csak mozgás, zene is lesz.


Támogatóink

A Cookie-król - Azért használunk cookie-kat, hogy javíthassuk a böngészési élményt és a weboldalt.
További információért kattintson ide!