Musica Bella Vonószenekar


A Musica Bella Vonószenekar 2000-ben alakult a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola vonós tanszakának növendékeiből: alapítója és művészeti vezetője Szabó Balázs zenetörténész-hegedűtanár.

A zenekar elsődleges célja a hangszerükön magasabb szintet elért tanulók a zenekari játék műhelytitkaiba való bevezetése, a különböző zenei korok és stílusok megismertetése vonószenekarra írott darabok gazdag repertoárjának elsajátításán keresztül.

A zenekar tagsága a 3–4. osztályos növendékektől egészen a továbbképzősökig több korosztályból tevődik össze, évek óta (a magyar zeneiskolai gyakorlatban szinte egyedülálló módon) 40 fő feletti állandó létszámmal. Pozitív visszajelzés a közösségre és a szakmai munka színvonalára nézve, hogy az egyetemeken-főiskolákon továbbtanuló, sőt tanulmányaikat már befejezett volt zenekari tagok közül többen visszajárva aktív és lelkes tagjai maradtak az együttesnek. A gyakorlott, évek óta együtt dolgozó zenekari tagok mellé a tanév elején érkező új játékosok az évek óta folyamatos, intenzív tempójú műhelymunka ritmusát hamar felvéve, gyors fejlődést mutatva rövid idő alatt az együttes alkotó tagjaivá válnak.A különböző korú tanulók eltérő zenei és technikai tudásszintjét a műsorválasztás ellensúlyozza: a teljes együttes által előadott könnyebb repertoár mellett a zenekaron belül a haladó fokú növendékekből alakult kisebb-nagyobb csoportok nagyobb követelményeket támasztó darabokkal külön is foglalkoznak. A repertoár valamennyi stíluskorszakot igyekszik felölelni: a reneszánsz és barokk zenéjétől egészen napjaink kortárs szerzőinek műveiig és az igényes populáris zenéig bezáróan. Az évről évre megújuló műsorokban a zenekar illetve a Zeneiskola kiemelkedő tehetségű tagjai rendszeresen szólószerepeket kapnak versenyművek előadásában; a 2007/2008-as tanévtől a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola magánének-tanszakának és kórusainak bevonásával a tisztán hangszeres művek mellett oratórikus jellegű kompozíciók is megszólaltak az együttes hangversenyein.

A programok bemutatására rendszeres hangversenyezés teremt alkalmat: a kezdeti évi 1-2 fellépés után az utóbbi időben évente átlagosan 4-5 koncertet ad a zenekar. Ezek sorában feltétlenül külön említést érdemel a Zeneiskola Karácsonyi hangversenye, melynek rendszeres közreműködője az együttes; valamint az immár hagyományos, május végén rendezett, mindig telt házat vonzó Évadzáró koncert a Szent István-teremben, melynek keretében a szülők és érdeklődők teljes képet kaphatnak az éves munkáról. Az alapítás óta immár 80 hangversenyen, számos helyszínen lépett fel a Musica Bella: a Zeneiskola mellett többek között a Szent István-terem, a Tiszti Klub, a VOK és a Gáz utcai Sportcsarnok, a Vasvári Pál Általános Iskola díszudvara és több székesfehérvári templom adott otthont koncertjeiknek. 2008 májusában a Tatabányai Tavaszi Fesztiválon a zenekar a megyehatáron kívül is bemutatkozott.

Az együttes eddigi történetének legemlékezetesebb eseményei közül feltétlenül kiemelendő a 2007. májusában, a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál a VOK Sportcsarnokban rendezett nyitógáláján a tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskola Vonószenekarával való együttes fellépés, valamint a Hermann László Zeneiskola 95. születésnapján, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban rendezett gálaesten való közreműködés (2008 novemberében), mely nagy szakmai és közönségsikert aratott. A tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskola Vonószenekarával kialakult baráti kapcsolat folyományaként 2009 májusában a két együttes közös produkcióval vett részt a Linzben megrendezett X. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon. Itt három nap alatt négy hangversenyen bizonyította tudását a zenekar. 2011. május 25-én szép jubileumhoz érkezett az együttes: a székesfehérvári Tiszti Klub dísztermében sikeres gálahangversennyel ünnepelte meg 10. születésnapját. 2011 decemberében újabb jelentős produkció részese volt zenekar: Esterházy Pál Harmonia Caelestis című kantátasorozatának tíz tételét adta elő a Zeneiskola dísztermében, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola magánének tanszakával és leánykarával közösen. 2015. május 27-én a Szent István-teremben nagysikerű koncerttel ünnepelte meg az együttes 15. születésnapját.

A Musica Bella Vonószenekar legfontosabb célja, hogy a jó zene – jó társaság – jó kedv jegyében minél több értékes muzsika színvonalas előadásával bővítse a zeneiskola vonós növendékeinek tudását és zenei látókörét, közös programokkal baráti közösséget teremtsen, s az együttzenélés örömét megossza közönségével is.

Kapcsolódó cikkek a következő címkéhez: Musica Bella (1)

100 hegedűs játszott együtt a tanárokkal

2018-11-17
Különleges koncertélményben volt része annak, aki ellátogatott a 100 hegedűs koncertre, ahol a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kamaracsoportjai és az iskola vonószenekara, a Musica Bella Vonószenekar tagjai léptek színpadra.


Támogatóink

A Cookie-król - Azért használunk cookie-kat, hogy javíthassuk a böngészési élményt és a weboldalt.
További információért kattintson ide!